Thursday, July 14, 2011

Chegu Bard Repot SKMM pasal cincin


MALAYSIAKINI melaporkan seperti di bawah , my comments will be at the end.


Sebuah kumpulan yang menamakan diri mereka sebagai Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia cawangan Pulau Pinang berhubung dakwaan pembelian sebentuk cincin oleh isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

samm police report on rosmah diamond ring 130711 badrul hisham shaharinKetua SAMM Badrul Hisham Shaharin berkata beliau juga akan menyerahkan salinan cetakan dokumen itu dari skrin komputer bagi membuktikan pembelian cincin berharga US$24.4 juta (RM73 juta) itu bebas daripada dikenakan cukai import.

Menurut Badrul, yang popular dengan panggilan Chegubard, berdasarkan maklumat yang diterima SAMM pada 16 April lalu, berlian yang dikenali sebagai“Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond” diterbangkan melalaui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Harga barangan itu diletakkan pada US$24,458,400, dakwanya.

Antara maklumat tertera pada cetakan komputer itu adalah:

Nama Barangan:
 Natural Fancy Blue Gray Cushion Cut Diamond
Nama Pengekspot: Jacob & Co dari New York 
Nama Pengimpot: Datin Seri Paduka Rosmah Mansor dan Jeremi Beh Sin Tee 
Tarikh Impot: 6-04-2011
Tempat Impot: KLIA

Sehubungan itu, Badrul menggesa SPRM mengadakan siasatan secara terperinci dan telus sebelum menyatakan hasil siasatan.

"Kita mendesak SPRM untuk tampil menyatakan hasil siasatan mereka kepada umum kerana ini melibatkan bukan sedikit jumlah wang rakyat Malaysia."

Beliau berkata cetakan maklumat yang diperolhi "hampir mustahil" untuk dipalsukan. My comments:


Now Chegu Bard dah betul-betul carik penyakit!.
Berpandukan screenshot yang ternyata di palsukan pun Chegu Bard buat fitnah dan reka cerita .


Kalau dilihat dari screen shot, form kastam ini telah pun di "sent" secara online dari pejabat forwarding agent ke pejabat kastam KLIA. nama agent A. Krishnan, orang yang menyediakan form kastam ini (dia bukan pegawai kastam). No. form kastam K1 ialah I-04-03883/11.


Harap pihak yang buat cerita ini tunjukan print chit form kastam bernombor seperti dia atas, dia mesti ada satu salinan.(comment darii blog MIM)


Itu document dari screen shot forwarding agent punya kastam form!  Siapa siapa saja di pejabat  forwarding agen boleh mempalsukan document sebegini. Kenapa Chegu Bard tidak buat siasatan dulu dengan forwarding agent yang di nyatakan?


Saya doa kan Chegu Bard di panggil ke SPrm utk di ambil keterangan. SPRM pastikan beliau di soal di tingkat bawah. Nanti jatuh tingkap pulak satu hal.

1 comment:

Anonymous said...

BOLEH TOLONG SEMAK ADAKAH KRISHAN ANGGOTA KASTAM. KASTAM PERLU MENGELUARKAN KENYATAAN RASMI.Kad Pengenalan 720413085731 / A2327953
Nama KRISHNAN A/L AIYAVOO
Tarikh Lahir 13 Apr 1972
Jantina LELAKI
Lokaliti 128 / 10 / 10 / 006 - TMN SEMARAK
Daerah Mengundi 128 / 10 / 10 - BANDAR BARU NILAI
DUN 128 / 10 - NILAI
Parlimen 128 - SEREMBAN
Negeri NEGERI SEMBILAN