Tuesday, June 7, 2011

Mat Syabu di mata orang PAS

Attention Utusan Malaysia, Berita Harian , NST , The Star and all Bloggers. Read this article so that you don't wrongly associate Mat Syabu with Anwar again. And mind you Mat Syabu now is the brightest star in PAS and we must be nice to him ..(ya rite you can kiss my ass)Kebetulan pemilihan dalam Muktamar Tahunan PAS ke 57 kali ini, menyaksikan semua pemenang jawatan Timbalan dan Naib Presiden adalah individu bukan ulamak. Tapi kebetulan yang lain pula Ketua Pemuda dan Muslimat adalah ulamak. Bahkan dalam pemlihan Pemuda, lagi berlaku kebetulan, 13 dari 17 yang dipilih mewakili saf kepimpinan Pemuda adalah dari kalangan ulamak. Sebenarnya siapa pun yang terpilih, jika berlaku persamaan, ia hanya kebetulan dan bukan perancangan dari mana-mana pihak.

Setiap perwakilan yang memangkah kertas undi, memikirkan individu yang dia rasakan layak untuk berada di tempat tersebut. Semua calon yang bertanding adalah ahli PAS, justeru perwakilan tidak akan memikirkan individu ini dari kumpulan ulamak atau tidak kerana semua tahu bahawa tidak wujud pun kumpulan serupa itu. Jika terdapat perwakilan yang terfikir untuk memilih ulamak semuanya, maka ia keputusan individu perwakilan bukan dorongan dari mana-mana kumpulan.

Soalan yang popular ditimbulkan oleh ahi-ahli PAS pada muktamar kali ini ialah; mengapa semua media talibarut BN, khususnya Utusan Malaysia, tiba-tiba begitu prihatin untuk membariskan ulamak dalam kepimpinan PAS, walhal sejak berpuluh tahun ulamak dalam PAS itulah yang menjadi sasaran maki hamun dan fitnah mereka?
Tiada apa yang ikhlas dari lubuk hati editor media-media talibarut BN itu, melainkan cubaan mahu memecahbelahkan PAS. 

Mungkin kerana penggunaan label ‘Erdogan’ tidak berkesan, maka mereka mencari label baru terhadap individu-individu (yang mereka dakwa kumpulan) dari kalangan bukan ulamak yang menang jawatan-jawatan penting dalam PAS. Label tersebut ialah ‘Anwariyun’, kononnya mereka adalah golongan pro Anwar yang mendapat ‘arahan langsung’ dari Ketua Pembangkang itu.

Sepanjang menjadi pendengar sepenuh masa dalam muktamar yang berlangsung selama tiga hari, saya tidak mendengar barang sepatah perkataan ‘Anwar’ diucapkan oleh perwakilan serta pihak kepimpinan ketika berucap. Mungkin saya terlepas dengar atau keluar dewan muktamar sewaktu namanya disebut, lalu saya melakukan pemeriksaan terhadap rakan-rakan perwakilan yang lain, semuanya bersetuju nama Anwar langsung tidak disebut dalam Muktamar PAS. Perwakilan yang membawa usul membantah fitnah video lucah juga tidak menyebut nama Anwar, kerana fokusnya terhadap isu fitnah bukan pembelaan terhadap mana-mana individu. 

Ulasan ini tidak bermaksud untuk memberitahu bahawa Anwar sudah diketepikan oleh PAS tetapi sekadar menjelaskan bahawa pembelaan terhadap manusia bernama Anwar Ibrahim bukan agenda penting dalam perjuangan PAS. Anwar sendiri pun bersetuju bahawa isu kontroversi yang dipaksakan terhadapnya oleh BN hanya untuk mengalih segala kebejatan yang dilakukan oleh BN. Malah dalam mana-mana ceramah Anwar mutakhir ini, beliau tidak beriya-iya mempertahankan dirinya. “Malas nak layan dan buang masa,” itu yang sering diucapkannya.

Paling menarik apabila Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dikaitkan dengan ‘Anwariyun’. Sejak tercetus isu Anwar pada 1998 sehingga ke hari ini, Mat Sabu pernah melahirkan simpati terhadap Anwar yang dizalimi oleh BN tapi peminat ceramah Mat Sabu tidak pernah mendengar beliau berhujah mempertahankan Anwar dalam isu-isu tuduhan moral hingga ke aspek teknikal seperti yang dilakukan oleh penceramah tertentu. Mohamad Sabu tidak pernah menjadi ‘peguambela’ Anwar dalam ceramahnya.

Sewaktu negara sibuk dengan isu kerajaan 16 September, Mohamad Sabu muncul dengan kenyataan, “Selama ni saya dok ceramah ajak rakyat tukar kerajaan melalui pilihanraya, saya tak reti kalau nak tukar kerajaan melalui lompat parti, itu bukan cara saya.”

Sekali lagi jangan silap faham, bukan untuk menyatakan perbezaan antara Mat Sabu dan Anwar. Tahalluf siyasi dalam Pakatan Rakyat pasti berlangsung dengan baik dengan terpilihnya Mohamad Sabu di kedudukan nombor 2 parti. Apa yang dinukilkan adalah untuk memberitahu bahawa dakwaan kononnya Mat Sabu adalah dari golongan ‘Anwariyun’ adalah tuduhan yang sangat melucukan.

Hakikatnya golongan ‘Erdogan’ atau ‘Anwariyun’ tidak pernah wujud dalam PAS. Ia adalah ciptaan musuh untuk membina persepsi buruk rakyat terhadap PAS, kononnya PAS berpecah, PAS tiada jati diri dan menerima petunjuk dari luar. 

Semua itu adalah arahan terancang BN melalui media-media talibarut mereka. Siapa lagi yang bijak dan berupaya melakukan semua ini kalau bukan perunding Yahudi BN yang dibayar berjuta-juta dari duit rakyat dalam usaha memulihkan imej BN pasca Tsunami 2008.


Zulkifli Yahaya - Pengarah Urusetia Penerangan Negeri Kedah (PAS)

4 comments:

Anonymous said...

Bagus komen hang...tolong comen sikit pasai negara islam PAS yang dah tak jadi tu pasai apa...apa jadi dengan amanat Hj Hadi dulu....siapa yang kafir..geng UMNO ka geng PAS ka??..aku teringin nak dengar orang macam hang nak hujah macam mana...mesti best ni...

Mohd said...

Pakatan Rakyat sudah sedar bhw rakyat tidak akan menyokong mereka kerana track record mereka adalah sangat buruk di Penang, Selangor, Kedah dan Kelantan jika dibandingkan dgn Kerajaan Barisan Nasional.
Utk melalui jalan pintas ke Puterajaya pihak pembangkang yg diketuai oleh Cina DAP akan menganjurkan satu demonstrasi besar2an.
Mat Sabu yg terhutang budi dgn Lim Guan Eng dan DAP Penang akan dikerahkan utk mengetuai demonstrasi lebai2 PAS beramai2. Mat Sabu memanglah seorang pakar dlm melakukan demonstrasi. DAP akan membiayai demonstrasi dan melihat dari jauh kaldai2 tungangan mereka berdemo.
Sudah tentunya akan tercetus rusuhan di antara yg berdemanstrasi dgn pihak keselamatan Kerajaan.
Jangan lupa yg Armada Amerika sudah siap sedia menunggu dekat Singapura kononnya utk mengadakan latihan tentera dgn Singapura.
Apabila tercetus saja rusuhan, tentera Amerika akan masuk kononnya utk menjaga keselamatan sekutunya Singapura dan menyokong pihak perusuh utk menentang tentera Kerajaan Malaysia. Senario yg sama spt yg berlaku di negara2 Arab akan berulang di Malaysia. Kerajaan yg memerintah akan ditukar atas dasar rakyat inginkan perubahan kononnya.
PAS tak usahlah bermimpi utk ke Putrajaya. Kebanyakan dpd pemimpin2 mereka akan terbunuh atau ditangkap atas kesalahan mencetuskan huru-hara.
Yang berkuasa nanti adalah Cina DAP dgn sokongan penuh Singapura dan Amerika. Maka terbentuklah Republic of Malaysia dan akan bermulalah mimpi ngeri bagi kaum Melayu yg tidak sedar diri.
Ingat kata2 Lim Kit Siang apabila BN mengadakan perhimpunan belia satu Malaysia, dia kata Najib patut ingat lebih ramai rakyat akan mengadakan perhimpunan spt yg telah berlaku di Tahrir Square di Mesir.
Kan jelas hasrat Pakatan Rakyat utk mengadakan rusuhan?
Hishamuddin yg lembab janganlah leka lagi - asyik2 memberi amaran demi amaran yg tidak sudah2.
CEGAH SEBELUM PARAH.
MELAYU MUDAH LUPA ...........

Anonymous said...

Haa betoi ler...sape yg kafir sape hah...bukan ke yg suka mengkafirkan orang ni keje puak2 yang suka bertakbir tuu...kesian BN/umno ...asyik jadi kambing hitam je...

Anonymous said...

Dipetik :
Semua itu adalah arahan terancang BN melalui media-media talibarut mereka. Siapa lagi yang bijak dan berupaya melakukan semua ini kalau bukan perunding Yahudi BN yang dibayar berjuta-juta dari duit rakyat dalam usaha memulihkan imej BN pasca Tsunami 2008.

Zulkifli Yahaya - Pengarah Urusetia Penerangan Negeri Kedah (PAS)
-----------------------------------

Bangsat..Bangsat..Bangsat..Sory, dh xde bahasa lain yg aku rasa sesuai boleh digunakan..tau sbb apa, tau x sbb apa.?

Sebaaabnya ialah..balik balik tagline-nya ialah salah UMNO-BN..balik balik perancangan UMNO-BN..

Woiii hamPAS BANGANG BADIGOL SAMDOL..HANGPA X 'SUNAT' PUN SALAH ORG UMNO-BN JUGAK KA..??!!!

Betul kata anon di atas..apa citer negara ISLE PAS & HUDUD PAS..??!!
Ceciter, ceciter !!
Dh berdekad korg perjuangkan benda tu alih2 sudah tukar ka..??

Bagi alasan cam sial, x disebut dlm Al-Quran la yer..abis selama ni yg korg hasut seluruh rakyat utk perjuang sebuah negara ISLE tu pehal..??!! HUDUD lg, pehal..??!!

Pssttt : Jaga2 Hati2 Dgn ULamak
Sulk

"PASial hamPAS"